Fire + TV + Log storage

The plan for the east wall of the lounge is to have a wall with the fire, a TV and a log store. Potentially also the HiFi equipment.

lounge-layout-130204

I’m currently thinking indoor fire with a TV into an insert above it (so onto the fire chimney wall, that is built for thermal mass) and logs to one side and possibly also below.

I recognise, that with an efficient house, the fire will need to be small (lower thermal output). But any heat will fill the whole open plan downstairs and then travel up the 3 storey stair well column.

Here’s the a few of the current images of ideas for the fire.
– I’m not having an open fire, but some of these images show an open fire.

Above has the fire, woodstore, TV and a bench in front of the fire to sit on or leave stuff.

On the photo above, at the top of the block to house the fire is an exposed section of fire chimney pipe, which will transfer more immediate heat into the room.

Note the metal lining to the log store 🙂

This layout (above) could also allows the fire to be moved lower, making it easier to put the TV at a more normal height, but above the fire.

Example low fire position below:

fire - low - StovesOnline-co-uk - Stovax-Riva-50-Stove

I do like the above idea of a bench that sticks forward from the fire.

Or have the fire in a fire breast column with a bench to side for the TV etc.

fire - bench to side - poss 4 TV - - Wendron contura-ci4-4-sided

 

fire - vertical log store - poss lower fire - wide bench to side for TV

An alternative is a bench onto which is the fire and TV (if heat between the 2 is OK) with logs below. Riva do a bench up to 180cm wide. (wider than the one below).

fire - bench from RIVA Screenshot - poss with TV + logs underneath - Riva freestanding on Riva bench - see PDF brochure

Further  great log storage photos and ideas at www.houzz.com/ideabooks/4327237/

Slate hearth

As the lounge area is to have a wooden floor, it’d be good to either have slate on top of the wood, or instead of the wood, just in front of the fire. Dropping logs (whether alight / hot or not).

fire - vertical log store - poss lower fire + so lower TV - slate hearth

 

 

Inset slate floor in above photo. On top slate on the photo below.

fire - slate hearth - StovesOnline-co-uk - Stovax-Riva-66

To the north (sea view side) of the fire:

To the north of the fire, on the west wall, the idea is to have a tall vertical window and maybe a comfy seating area.

Whole house shutdown could cut carbon emissions by a fifth

This article at http://www.building4change.com/page.jsp?id=1444 on “Whole house shutdown” says that:

Technology to turn off power to non-essential electrical items while residents sleep or are out can have major impact

A system that allows home occupants to conveniently and reliably turn off power to non-essential electrical items while they sleep or leave the house could cut household CO2 reductions by almost a fifth. This finding emerges from a study of technologies that could influence a reduction in energy consumption and associated CO2 emissions for a typical home built in 2016, carried out by NHBC Foundation.

From the nine technologies assessed, a system to remove power from all non-essential electrical items, called ‘whole house shutdown’, offered the greatest CO2 savings of 19 percent. The study also identifies individual socket shutdown units and waste water heat recovery as other technologies that can offer significant CO2 reductions of 16 percent and almost 7 percent respectively.

Portloe house visit

Today, Robert from ra-studio, took to visit a house in Portloe that he worked on before he set up his own practice.

Rob, post visit dropped this in an email to me:

I hope you found the trip over to Claire’s place useful yesterday – it’s sometimes good to experience spaces in a more physical sense / situation, and perhaps helps you to visualise how some of your spaces could feel. I think there are obvious parallels between Sea House and Silver Spray (connection / views / relationship with the sea), and seeing how it has been handled there, I hope was helpful for you.

Yes, well worth the visit. It was fantastic to meet such an obviously happy client (and her cool, crazy young dog, Zola).

Their project was serialised in the Telegraph:

So many things about the house, that I hope to include in Silver Spray. The feeling of space, the flow through the house, the views, the natural materials ……

The house looks over the village and was designed to fit into the slope. Without the red circle, it’d be a chunk less obvious !

You drive up the drive and see the studio on your left with the house a bit beyond.

The cladding on the studio is the same as on the house, but it hasn’t yet worn to the same more grey colour / tint.

The house has an amazing central “spine” so that as you walk up to the front door, you see through to the view.

Although the stone detail of the wall below the cladding looks stunning on this house, it’s not something I feel will work for Silver Spray. Except !!!!! maybe for the rear wall of the courtyard. Well something needs to go on that wall. Perhaps it’ll be a retaining wall held back by Gabions (steel cages of rocks). But a quick on-line search suggests the life of Gabions, which is down to the life of the steel holding them together is 50 to 60 years. I suspect less in Silver Spray site, so close to the sea. Damn, as they’d be great.

The slate flooring runs from around much of the house, straight into the house, where it’s apparently super easy to clean. The texture it gives was fantastic. The same slate was used for the external window sills.

Almost all of the windows are by Velfac, with thin profiles, nice colours etc.

This upstairs window has a piece of glass over the front to create a “Juliet Balcony”. Which will work great for the second bedroom.

I’m still not a fan of the idea of wooden decking. Here there was a mixture of slate and wooden decking.

Coat room to the left as you walk in 🙂

Lovely doors, floor and wooden stairs:

Nice detailing on this sliding door that can close over the entrance to the kitchen.

Wide, light floor boards. Interestingly, wooden floors upstairs. I was thinking carpet, but this did work well. OK they have light coloured tiles in the bathrooms upstairs. The bedrooms had good integrated storage.

The above white TV makes it less dominant on the room. Also a superb idea that it pushes against the wall, but is on an arm that can come out and so be viewed from the seating etc. This could be a great idea for in any bedrooms. Although I’m not planning TVs in the bedrooms, it’d be good to allow this future option.
Having a TV in the 2nd bedroom for guests could be a nice touch.

Pebbles in a gulley outside the door, to prevent splash up from rain onto the windows and also to drain away water flowing down the windows.

A photo from when the studio was being built:

The house has solar heating and solar electricity.

Ground floor fire & corner window

The house looks north wards up along Perranporth beach.
Most house visitors look up along the beach and towards the beach, so NE and not north, which is more straight out to sea (with less going on).

So, it seems to make sense to put the fire and the lounge facing the north facing windows and east facing wall.

This idea “hides” the TV / screen as it’d be a ceiling mounted projector that’d project onto the fire breast above the fire. The fire can still have the chimney inside the house, behind the wall, and so all that heat gain into the house.

  • Either side of this could be wood storage.
  • And either side of the whole thing, could be speakers!

Below the fire place could also be additional wood storage.

Fire place layout idea

The above illustration also has the NE corner of the loung as not having a corner column, an “Open Corner Window”
Architect’s Toolbox: The Open Corner Window, wrap a corner with glass to blur the distinctions between rooms and views

20111119-130345.jpg
This fire has nice in front bench seats and wood storage.

Like the idea of walling in the fire from the front, but leaving the sides open for heat to come out & to stack logs.
– ie log storage, as per this photo:

20111119-175903.jpg

This photo (below) is very bare, but the idea of the enclosed fire ….